Ett båtkapell kan verka dyrt men det är en investering värd pengarna då det skyddar din båt ifrån katastrofer som väta, röta och annan skada som påverkar båtens värde i det långa loppet.
Förr så tillverkades kapellväv utav bomull och var mycket mindre tåligt än de material som vi arbetar med idag. De material som används idag ärmycket mer beständigt och både krymper och missfärgas långsammare.
Tråden som används för att sy ett båtkapell är en bomullstråd med en polyesterkärna, det är extremt slittåligt men det är inte oförstörbart. Kapelltråden är tillverkad att svälla i sömmar och således täta alla hål som blivit av sömnad. När ditt kapell är helt nytt så kommer det läcka lite i sömmarna, men bli inte rädd och tro att det är feltillverkat. Det tar lite användning innan alla sömmar har absorberat vatten och svält upp i sömmarna. Viktigt att påpeka är att salt och liknande med tiden fräter upp tråden, den blir som papper. När det har gått så långt så börjar sömmar först släppa i delar av kapellet där det är mest stress av vind och spänningen av att kapellet är monterat. Vi avråder starkt ifrån att försöka temporärt sy ihop det som börjar spricka med en vanlig symaskin eller för hand som vi tyvärr ser ganska mycket. Du förstör ditt kapell och skapar hål med fel sorts tråd, du minskar livslängden på ditt kapell. Ring oss så fort du börjar se tecken på sömmar som löses upp så vi kan professionellt sy om hela ditt kapell. När det börjar i en söm då går snart alla sömmar samma öde till mötes. Använd inte heller flex-tape eller liknande för provosoriska lagning utav erat båtkapell.
Viktiga punkter att följa
Rengöring av båtkapell är något som du som kund bör vara alert med, vi rekommenderar medel som grönsåpa för rengöring av fläckaroch liknande. En mjuk svamp och grönsåpa.
Förvaring
Du bör alltid tvätta ditt kapell med sötvatten när det inte används, saltet är frätande så du vill få bort allt saltvatten ifrån ditt kapell. Ett båtkapell skall vikas fint och skonsamt för rutor och det skall vara helt torrt inför förvaring. Och det skall förvaras i ett utrymme stabilt i temperatur, helst varmare än 16grader. Behöver du ordentligt förvaring i form av ett fodral som stängs med dragkedja så kan vi sy det specifikt till ditt kapell så det kan förvaras säkert.
När är det dags att kemtvätta och impregnera mitt båtkapell?
Som vi har nämnt ovan rekommenderar vi aldrig att ni försöker impregnera erat båtkapell själv, det krävs ett stort välventilerat utrymme föratt kunna jämnt impregnera ett båtkapell. Impregneringsvätska skall inte heller användas på båtkapellets rutor då det förstör dom. Låt proffsen göra detta iställetför att riskera att förstöra ett helt båtkapell.
Det är dags att kemtvätta ditt båtkapell när det är såpass smutsigt att det börjar missfärgas och mikroorganismer börjar växa på den. När du ser att din väv sakta “blöder” väta igenom väven då är det dags att impregnera. Om du flitigt renhåller ditt båtkapell så behövs det inte kemtvättas mer än ett par gånger under sin livslängd och vi rekommenderar att kemtvätta det så sällan som möjligt då kemtvätt är en process som är väldigt hårt för din kapellväv. Ditt kapell kommer alltid tappa lite form efter en kemtvätt så förvänta dig det. Det är ingen felbehandling av ditt båtkapell, det är bara såpass krävande för kapellväven. Om du kemtvättar ditt kapell så skall du räkna med att eventuella justeringar av kapellet är nödvändiga. Den risken står du för självsom kund, det är en oundviklig risk du tar när du godkänner en kemtvätt av ditt båtkapell
Alla vardagar ifrån 10:00 till 18:00